Paavo Tynell oli mies, joka valaisi Suomen. Tynellin suunnittelemilla ja Oy Taito Ab:n valmistamilla valaisimilla valaistiin suurin osa Suomen julkisista rakennuksista 1920-luvun lopusta aina 1960-luvun alkuun saakka. Yksi hienompia esimerkkejä on Kestikartano, jonka Hääsaliin suunniteltu ”Lumihiutale”-valaisin on ainutlaatuisin kaikista Tynellin töistä.

Tynell perusti Oy Taito Ab:n yhdessä Gösta Serlachiuksen, Emil Wikströmin ja Eric O. W. Ehrströmin kanssa vuonna 1918. Taidon tuotteet suunniteltiin ja tehtiin kulloistenkin materiaalien ehdoilla. 1920–1930 -luvun lasivalaisimet, 1940–1950 -luvun messinkivalaisimet ja 1950-luvulla muovivalaisimet kertovat suunnittelijan muovautumiskyvystä. Nykyaikaisuus ja ajanmukaisuus olivat tärkeitä Tynellille. Tuotannon ehdot olivat rajoitetut ja Oy Taito Ab:n tehdas teki valaisimia hyvin käsityövaltaisesti.

Tynellin ura liittyy paitsi muotoilun myös suomalaisen arkkitehtuurin historiaan. Tynell teki yhteistyötä Suomen nimekkäimpien arkkitehtien, kuten Alvar Aallon, Erkki Huttusen ja Aarne Ervin kanssa. 1930-luvulla Tynell siirtyi, osin Alvar Aallon vaikutuksesta, funktionalismin kannattajiin. Sotien jälkeen 1940-luvulla Tynell suunnitteli kuuluisat ja omaperäisimmät messinkivalaisimisensa. Helsingin ytimessä Eduskuntatalossa, Lasipalatsissa, Hotelli Vaakunassa ja Helsingin rautatieaseman keskushallissa on edelleen nähtävissä Tynellin kädenjälki.

 

 

Katsele Paavo Tynell (1890–1973) kuvagalleriaa